Galleri Alstrup

Dorthe Bøtker og Vivian Høi Nielsen i Galleri Alstrup.

PRESSEMEDDELELSE:

Palmesøndag, d. 24. marts har Galleri Alstrup fernisering på sin påskeudstilling, denne gang med Dorthe Bøtker, maler og grafiker og Vivian Høi Nielsen, keramiker, begge uddannet fra Århus Kunstakademi.

De 2 kunstnere arbejder begge med naturinspirationer på en meget seriøs og stringent måde. Netop det gør poesien og den lette og legende sanselighed så overraskende. Det er en udstilling der passer så godt til foråret og grokraften.

Dorthe Bøtker er en garvet kunstner med mange udstillinger bag sig. Hun debuterede i 1988 og har siden deltaget i et utal af udstillinger og projekter. Hendes arbejdsområde er grafik, maleri,tegning,computerbilleder og installationer.

I Galleri Alstrup udstiller Dorthe Bøtker især maleri og tegning. Om sit værk ”Wallflowers” fortæller hun:
”Umiddelbart er mine billeder ”bare” en fortsættelse af en århundred gammel tradition, nemlig blomstermaleriet, blomsten som billede, som har optaget mig i lange perioder de seneste 20 år, både i grafik, maleri og digitale prints.
Det nuværende projekt tog sin begyndelse i min stue, hvor jeg sad og blev fascineret af en enkelt gul haverose i en vase, placeret på mit glasbord. Spejlingen var længere og syntes mere interessant i sin form end selve rosen. Det var spejlingen, der havde størst udstrækning, og dét ved helheden, der fangede mit blik. Ved nærmere bearbejdning blev den via foto og projektion overført til lærred, kraftigt forenklet og spejlingen blev til skygge eller silhuet om man vil. Lærredet var forinden, inspireret af rosens gule farve, hastigt malet gul som bundfarve. Som et lille krydderi til billedet føjede jeg få strøg af lys violet til.

Ingen er værkerne er blomster, men afbildninger, forsøg på begrebsligt at fremstille, hvad en blomst er. Men der er ingen duft, ingen reel saft og kraft, ingen fornemmelse af hvor fløjlsblødt og florlet kronbladet er eller hvor skarp tornens spids er. Ingen tredimensionel form.

Kan man kommunikere sig frem til oplevelsen af og ikke bare ideen om en blomst?
Hvad er det for oplevelser og sansepåvirkninger man i stedet får?
Kan kultur forklare natur?

Vivian Høi Nielsen er rimeligt nyuddannet. Hun debuterede i 2011, men har allerede nu deltaget i mange udstillinger. Vivian fortæller om sine værker og inspirationen hertil:

”Jeg laver skulpturer i ler. Min formverden tager afsæt i det konkrete og specifikke, ’det, som er’. En fortælling begynder - eksistens, ler og verden er i spil.
Jeg er optaget af spændingsfeltet mellem det evige og det forgængelige - et grundvilkår jeg forholder mig til i mine værker.Noget bliver til, noget dør - noget er synligt, noget er skjult - en genkendelse i noget fremmed - en erindring om noget glemt eller måske ukendt.Inspirationen hertil finder jeg ofte i naturfænomener. Bølgen, der rammer land og trækker sig tilbage, som en vejrtrækning - tidløs og evig foranderlig. Spor i strandsand, en sten i vandet, som giver nye strømninger, eller et imaginært dyk i havet til anderledes livsformer”.

Vivian Høi Nielsens skulpturer er håndmodellerede i stentøjsler og fremstår i lyse farver mod den ’rå’ lerfarve. Der er brugt Terra Sigillata, som er latin og betyder forseglet jord. Det er en begitning, lerfarve, der kan glittes/poleres inden brænding, så den efterfølgende får en silkemat overflade. Skulpturerne brændes til 1040 g

De 2 kunstnere vil begge være til stede ved ferniseringen, hvor de gerne fortæller om deres værker og går i dialog med publikum. Alle er velkommen til ferniseringen palmesøndag kl.15, hvor Galleri Alstrup byder på en lille forfriskning. Udstillingen kan ses til og med d. 5. maj.