Galleri Alstrup

Rakubrænding i Galleri Alstrup

RAKU-BRÆNDING.

Det er muligt for grupper at bestille den særlige japanske raku-brænding, der foregår i haven bag Galleri Alstrup.

HVAD ER RAKU?

Raku er en hurtig og enkel metode til at brænde keramik, der oprindelig har sine rødder i Japan i forbindelse med de zenbuddhistiske teceremonier. I dag er teknikken blevet udbredt til hele verden og kan kendes på sine forunderlige farvespil og karakteristiske mørke krakkeleringer i glasuren.

Selve brændingen foregår udendørs i en gasovn med direkte gasindførsel i bunden. I løbet af 20. min. er glasuren udsmeltet og de rødglødende keramikemner tages op af ovnen med lange tænger og viftes i luften for at få glasuren til at krakkelere. Dernæst lægges den stadig rødglødende keramik ned i en gryde med halm eller et andet brændbart materiale og gennemgår en underiltningsproces, som dels ændrer farven på glasurene og dels får krakkeleringsmønstrene til at stå tydeligere frem. Processen slutter med at tingene kommer i vand og skures rene for sod, så man kan se de forunderlige farver og mønstre. Det er spændende at følge en rakubrænding, fordi man er i tæt kontakt med brændingen og tilstede når forvandlingen sker. Den rå lerskål med mat glasurpulver bliver på uforudsigelig vis smuk og blank og skinnende. Det er en oplevelse for alle sanser.

BRÆND SELV EN SKÅL.

Kontakt os i god tid og lav en aftale, hvis I som gruppe har lyst til at vi arrangerer en raku-brænding for jer. Så har I mulighed for under kyndig vejledning at dekorere, glasere og brænde en lille skål, så I kan komme hjem med jeres helt personlige lille kunstværk.